Glas in lood geeft uw huis een esthetische meerwaarde. Bezoekers van een ruimte met een bijzonder glas-in-loodraam ondergaan de subtiele werking ervan. Een samengaan van glas in lood met glasappliqué, brandschilderen of andere vlakglastechnieken, mondt uit in een unieke, kunstzinnige kwaliteit en uitstraling.

Verschillende vlakglastechnieken in ons atelier

Bij traditioneel glas in lood wordt vaak een brandschildering toegepast. De vorm van vlakglaskunst betekent meestal dat het glas in lood wordt verrijkt met een decoratief element of een (gedetailleerde) voorstelling. Al in de middeleeuwen sierden brandschilderingen het glas in lood van godshuizen en paleizen. Tegenwoordig kiezen opdrachtgevers bij een brandschildering bijvoorbeeld voor een kopie van een schilderij, een logo, familiewapen, heraldische voorstelling of portretfoto. Deze voorstelling wordt dan compleet in kleur gebrand in het glas.

Naast brandschilderen gebruiken wij soms ook de vlakglastechniek glasappliqué of zandstralen toe. Om 3 dimensionaal te kunnen werken fusen, slumpen en casten wij het glas. Dit zijn de zogenaamde warmglastechnieken (boven de 650 graden in de oven). Deze technieken kunnen worden toegepast om glas in lood of een andere glaskunstobject een modern effect of uitstraling te geven.

 

 

Brandschilderen - Met metaaloxide-poeders maakt de glazenier verf in verschillende kleuren. Deze worden op het glas aangebracht. Vervolgens gaat het glas een oven in. Onder invloed van ongeveer 600 graden Celsius wordt de toplaag van het glas zacht en zakken de metaaloxiden erin en gaan een verbinding aan met het glas. De voorstelling zinkt kortom het glas in.

 

Zandstralen - Een mooie, matte uitstraling krijgt glas in lood dankzij de techniek zandstralen. Onder hoge druk komt zand dan op de glasplaat terecht waardoor het bovenste laagje eraf slijt en ruw wordt. Dankzij deze bewerking van het oppervlak ontstaat een gematteerd effect. Deze techniek heeft eenzelfde uitstraling als het etsen van glas. 

 

Glas-appliqué - Deze techniek is het verlijmen van (gekleurde) glasdelen op elkaar met twee-componenten lijm die UV-bestendig is. In de architectuur wordt vaak een geharde of gelaagde glasplaat als onderplaat gebruikt. Zo kunt u hardglazen deuren, schuifpuien en achterwanden decoreren met gekleurd glas.

Glasfusing - Deze gesmolten glas- en smeltend-glastechniek is het samenvoegen van stukjes of repen glas door ze gedeeltelijk te versmelten. Glasfusing biedt de mogelijkheid om glasdelen van verschillende kleuren met elkaar te laten vervloeien of vermengen. Deze techniek wordt veel toegepast om grafmonumenten of 3D-beelden mee te maken.

glazen badkamer

Slumpen - Net als fusing is ook slumpen een warme glastechniek. Slumpen is het laten smelten van glas over een mal, waardoor het een andere vorm krijgt. Meestal plaatst de glazenier dan meerdere platen over een driedimensionale vorm die van te voren is gemaakt. Omdat het glas op een bepaalde temperatuur vloeibaar wordt, zakt het dan langzaam maar zeker in de betreffende vorm.